Menu
    English

    Ontwikkelen rekenmodel innovatieve betonsoort

    CAE Nederland BV

    Studenten onderbouwen constructie ultra-hogesterktebeton met rekenmodel volgens Nederlandse normen (EC2).

    Vraagstelling

    Wereldwijd is er nog weinig rekenkundige kennis over het innovatieve high-tech materiaal vezel versterkt ultra-hogesterktebeton [C170/200] (VVUHSB, internationaal bekend als Ultra High Performance Fibre Reinforced Concrete UHPFRC). In het buitenland is al regelmatig gebouwd met het materiaal waarbij door proeven aangetoond is dat de constructie voldoet. Echter is de Nederlandse overheid hier niet zo makkelijk in en moeten constructies onderbouwt worden met een berekening. Aan ons de vraag om modellen op te stellen voor het rekenen met VVUHSB volgens Nederlandse normen (EC2).

    Aanpak

    Voor ons was het materiaal ook nieuw waardoor we eerst een grondig literatuur onderzoek verricht hebben naar waar het materiaal uit bestaat en wat de eigenschappen zijn. Vervolgens is voor het merk Ductal FM® een spanning-rekdiagram opgesteld uit verkregen proefresultaten. Er zijn rekenmodellen opgesteld voor het berekenen van balken, vloeren en kolommen. Voor het gebouw ‘de Pontsteiger’ te Amsterdam is gekeken of de stalen stabiliserende constructie (kruisschoren) binnen de huidige afmetingen vervangbaar is door VVUHSB.

    Resultaat

    Het antwoord is ‘ja’. Beton gaat qua sterkte concurreren met staal. Ook de jury van de ENCI-studieprijs was onder de indruk waar de eerste prijs behaald werd. De ontwikkelde rekenmodellen worden momenteel onderzocht en nader uitgewerkt waarmee deze misschien de grondslag gaan leggen voor een nieuwe Nederlandse reken Norm.

    Opleiding(en)

    • Bouwkunde

    Type

    Afstuderen

    Aan dit project werkten mee

    Edwin Koolen, Paul van Rijen

    Downloads