Menu
    English

    Het nieuwe normaal op de Willem de Kooning Academie

    10 juni 2020

    Stil en verlaten. Niet zoals je gewend bent als je de Willem de Kooning Academie (WdKA) aan de Blaak binnenstapt. Struikel je normaalgesproken over de studenten, nu overvalt de leegte. In de hal, bij de koffiecorner, op de trap, maar sinds kort zie je her en der vierdejaarsstudenten aan het werk. Zij mogen op school aan hun afstudeerproject werken. Eindelijk!

    “Ik ben heel blij dat school weer open is. Vanaf het moment dat het kon heb ik meteen een tijdslot geboekt om hier aanwezig te zijn”, vertelt student Anne Exoo. “Ik kom vanuit Tilburg en ik moest voor het eerst sinds tijden weer met het openbaar vervoer. Dat was wel onwennig. Veel mondkapjes om me heen en door de aangepaste tijden deed ik er twee keer zo lang over. Hier is het ook even wennen. Gezellig door school lopen zit er niet in. Het voelt als een eiland, je zit soms in je eentje in een lokaal.”

    Race tegen de klok

    Volgens de huidige afspraken met het ministerie van OCenW (en binnen de richtlijnen van het RIVM) is het toegestaan om afstudeer gerelateerde activiteiten op locatie te laten plaatsvinden. Voor de afstudeerstudenten aan de Willem de Kooning Academie een opluchting, aangezien zij vaak met machines en apparatuur moeten werken die thuis niet voorhanden zijn.

    Ramon Lopez van Helden, hoofd Services, heeft de afgelopen maanden elke persconferentie nauwlettend in de gaten gehouden en heeft regelmatig overleg met het crisisteam. “Dat de WdKA haar deuren mocht openen voor afstudeerstudenten, kwam dan ook niet onverwacht. Er waren al contacten met een bedrijf dat de bestickering kon regelen. Dat was nog even spannend, want nadat de stickers waren uitgedraaid moesten ze nog drie dagen drogen. Die tijd hadden we niet. We hebben ze toch eerder geplakt. De WdKA moest binnen een week open. Dat was een race tegen de klok. Op Hemelvaartsdag hebben we doorgewerkt, maar we hebben het gehaald. Vervolgens zijn we doorgegaan met de andere locaties. Academieplein is inmiddels ook open.”

    Hoofd Services Ramon Lopez van Helden tapt een kopje koffie

    Handschoenen

    Toch valt het aantal aanwezige studenten een beetje tegen, vindt Arjen Suijker, instructeur Publication Station. “Dat kan komen doordat ze inmiddels alternatieve plannen hebben gemaakt voor hun afstudeeropdracht. Het fysiek begeleiden hebben we hier goed onder controle. Van een afstand kijk ik mee op een scherm en als ik iets moet uitvoeren op een laptop dan doe ik handschoenen aan. Ik vermoed dat het hier volgende week wel drukker zal zijn. Dat moeten we dan goed stroomlijnen. Maar in principe is het de bedoeling dat de student sowieso alles zelf doet.”

    Bij binnenkomst je handen desinfecteren en op de vloer geven gele pijlen aan wat de looprichting is: het gebouw is helemaal coronaproof gemaakt. Anne Schaarschmidt is blij dat ze weer terecht kan op school. “De printer hier is veel sneller en het is natuurlijk goedkoper dan als ik naar de Copyshop moet. En het afstand houden ben ik toch al gewend. We weten inmiddels niet beter.”

    Student Nadja Stolarski aan het werk in een leeg lokaal

    Online inschrijven

    Jasper de Koster, instructeur Digitale printtechnieken, is blij dat hij weer ‘op zijn stekkie zit’. Hij vertelt dat het printen bij de studenten altijd al heel populair was. “Normaal gesproken staan ze hier in de rij te wachten. Als het drukker wordt, dan moeten ze zich online inschrijven. Overigens was ik blij te merken dat alle printers het nog doen. Ze hebben toch een tijd stil gestaan.”

    Huismeester Laurens Zaat vond het fijn weer op locatie te mogen werken, maar was ook wel benieuwd. “Hoe pakt het uit met die maatregelen? Maar het personeel en de studenten houden zich er keurig aan. Soms zie je studenten toch iets te dicht bij elkaar staan. Daar worden ze op aan gesproken. Naast de bestickering hebben we ook de lokalen aangepast. Sommige bleken te smal, die zijn op slot of worden als kantoor gebruikt. In andere lokalen staan nu nog maar zes stoelen en tafels. Ik zie dit als een proefperiode. We kunnen even wennen, voordat de deuren voor meer studenten opengaan. Het gebeurt stapsgewijs, dus we kunnen ons er goed op voor bereiden. Het is niet anders. Dit is het nieuwe normaal.”